Ämpäristöteko - Pistä kovamuovitavarat kierrätykseen!

Jokavuosi 5.6. vietetään Maailman ympäristöpäivää ja sen kunniaksi ympäri Suomen järjestetään #ämpäristöteko muovinkierrätystempaus kovamuovisille tuotteille.

Suomessa muovisia elintarvikepakkauksia pystyy kierrättää jokapäiväisessä arjessa kierrättämällä ne kotitalouksien pakkausmuovijätekeräykseen. Kovamuovitavaroita ei saa ohjeiden mukaan kierrättää näihin jäteastioihin. Siksi nykyään järjestetään vuosittainen kovamuovin keräyspäivä, jossa voit kierrättää rikkinäiset kovamuovitavarat ja antaa niille uuden elämän. 

Kerää siis rikkinäiset ja tarpeettomat kovamuovituotteesi, kuten ämpärit, kastelukannut, pulkat, lasten lelut ja pakasterasiat, ja etsi lähin keräyspisteesi (mukana olevat paikkakunnat vuoden 2019 osalta löytyy täältä). Ennen kierrätykseen viemistä huuhtele tai pyyhi tavarat puhtaiksi ja irrota mahdolliset muovittomat osat, esim. metalliosat. Lisää asiasta löytyy muovikuuluukiertoon.fi sivulta

Kovamuovitavaran uusi elämä

Joitakin saattaa ihmetyttää, voiko kovamuovitavaroista luoda uuden tuotteen. Se riippuu siitä, onko tuote valmistettu kesto- tai kertamuovista. Kestomuovit sulatetaan ja muotoillaan uuteen muotoon, kun kertamuovien muotoa ei pysty puolestaan muokata uudestaan. Molemmista voidaan luoda kovia ja iskunkestäviä tavaroita.

Kovamuovi ei välttämättä viittaa siihen, että tuote on kertamuovia. Esimerkiksi muoviastiat, -rasiat ja -lelut ovat valmistettu usein polystyreenista, joka on kestomuovilaatu, ja hammasharjat polyamidista, joka on myös kestomuovilaatu. Muita kestomuovilaatuja ovat mm. polypropeeni (taloustavarat, rakennustuotteet, auton osat), polykarbonaatti (aurinkolasien linssit, CD-levyt) ja polyvinyylidifluoridi (mikrosirut, putker, venttiilit, laakerit). Näistä muovilaatuja pystyy siis muotoilla toistuvasti.

Kertamuovilaadut puolestaan ovat polyesteri, fenolimuovit, epoksit ja polyuretaani. Näistä valmistetaan mm. vaatteita, kalvoja, pinnoitteita, veneitä, vaahtomuovia ym. Joten jos ämpäristöteko päivänä kierrätetyt tuotteet sisältävät näitä muovilaatuja, tavarat menevät polttoon energiaksi.

Lisätietoa kesto- ja kertamuoveista löytyy seuraavien linkkien takaa:
https://www.plastics.fi/fin/muovitieto/muovit/muovien_luokitus/ 
https://muovia.fi/blog/yleistietoa_muoveista/

2 kommenttia

  • Erittäin hyvia kysymyksiä! Kovamuovi ei välttämättä viittaa että tuote on kertamuovia. Esimerkiksi muoviastiat, -rasiat ja -lelut ovat valmistettu usein polystyreenista, joka on kestomuovilaatu, ja hammasharjat polyamidista, joka on myös kestomuovilaatu. Muita kestomuovilaatuja ovat mm. polypropeeni (taloustavarat, rakennustuotteet, auton osat), polykarbonaatti (aurinkolasien linssit, CD-levyt) ja polyvinyylidifluoridi (mikrosirut, putker, venttiilit, laakerit). Kestomuovit voivat siis olla myös kovia ja iskunkestäviä.

    Kertamuovilaadut ovat polyesteri, fenolimuovit, epoksit ja polyuretaani. Näistä valmistetaan vaatteita, kalvoja, pinnoitteita, veneitä, vaahtomuovia ym. Joten jos ämpäristöteko päivänä kierrätetyt tuotteet sisältävät näitä muovilaatuja, tavarat menevät polttoon energiaksi.

    Suosittelen siis kierrättämään vuosittain rikkinäiset ja tarpeettomat kovamuovitavarat (jos ne ovat siis täysin käyttökelvottoima) esim. ämpärit, kastelukannut, pulkat, lasten lelut, pakasterasiat jne.

    Lisätietoa kesto- ja kertamuoveista löytyy mm. seuraavien linkkien takaa:
    https://www.plastics.fi/fin/muovitieto/muovit/muovien_luokitus/
    https://muovia.fi/blog/yleistietoa_muoveista/
    https://fi.wikipedia.org/wiki/Muovi

    Plastic Free Picks
  • Moi! Käyttämänne termi kovamuovi tarkoittaa ilmeisesti kertamuovia? Miten niistä voi tulla uusiomuovitavaraa kun kertamuovia ei voida uudestaan muotoilla sen kovettumisreaktion takia?

    Milla Jutila

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista