Alumiiniton ja luonnollinen deodorantti - Mistä on kyse?

Alumiiniton deodorantti on noussut suosioon vuosien varrella, kun tavallisten tavallisten deodoranttien ja antiperspiranttien sisältämät ainesosat, kuten alumiini ja synteettiset kemikaalit, mietityttävät monia. Alumiiniin ja sen vaikutuksiin ei ole edelleenkään selvää faktatietoa. Joidenkin tutkimusten mukaan alumiiniset antiperspirantit aiheuttaa rintasyöpää, kun toiset väittävät vastaan. Sama tilanne on parabeenien (säilöntäaineiden osalta), joita on yhdistetty rintasyövän lisäksi myös Alzheimerin tautiin. Koska näille vaikutuksille ei ole absoluuttiista näyttöä, se onkin kuluttajan päätettävissä, minkälaista deodoranttia hän haluaa käyttää.

 

Alumiiniton deodorantti Catteco

Antiperspirantin ja deodorantin sisältämät aineet

Antiperspirantti vähentää hikoilua tukkimalla ihohuokoset alumiiniyhdisteillä, esim. alumiinikloridilla ja alumiinikloorihydraatilla. Deodorantti ei puolestaan vähennä hikoilua, vaan vähentää hienhajua alkoholilla. Markkinoilla on myös tarjolla antiperspirant deodorantti -yhdistelmätuotteita, joissa käytetään alumiiniyhdisteitä (ilman alumiinisuoloja). 

Ihohuokosia tukkima alumiini (löytyy kosmetiikan INCI -tiedoissa nimellä aluminium chlorohydrate tai aluminium zirconium, täältä löytyy INCI-haku)ei ole listattu haitalliseksi tai kielletyksi aineeksi, sillä sen vaikutuksista ei ole vielä vahvaa näyttöä. Alumiinin lisäksi, dödöissä käytetään parabeeneja (tunnistettavissa E -kirjaimella), joilla epäillään olevan allergisoivia ja lieviä estrogeenisiä vaikutuksia. Toki hajusteilla voi olla myös yksilökohtaisia allergisoivia vaikutuksia.

Alumiiniton deodorantti luonnollisilla raaka-aineilla

Dödön vaihtaminen luonnolliseen vaihtoehtoon on helppo tapa vähentää kehon kemikaalikuormaa. Niistä yleensä puuttuu alumiini ja parabeenit, mutta on kuitenkin hyvä olla tarkkana, koska näin ei aina ole. Pääasiallisesti, luonnolliset dödöt eivät toimi kuin antiperspirantit, eli ne eivät tuki hikirauhasia alumiinilla. Sen sijaan niiden sisältämät luonnolliset raaka-aineet taistelevat hien hajua vastaan ihohuokosia tukkimatta ja auttavat pysymään raikkaana koko päivän. 

Vaihtaessa luonnolliseen dödöön ei kannata säikähtää mikäli hikoilu lisääntyy. Nimittäin kun lopettaa tavallisen deodorantin käytön, saattaa kestää jopa 4 viikkoa, että kemikaalit poistuvat kropasta, jonka aikana myös kainalot hikoilevat enemmän. Ajan kanssa kroppa tottuu luonnolliseen deodoranttiin ja hikoilu normalisoituu.

Valikoimastamme löytyy kotimaisen Cattecon käsintehtyjä luonnollisia deodorantteja, joissa ei ole käytetty alumiinia tai parabeeneja. Niiden deodorantit ovat vielä kaiken lisäksi vegaanisia, eläinkokeettomia, palmuöljyttymiä, muovittomia ja raaka-aineissa on suosittu luomusertifioituja aineksia. Valikoimasta löytyy tuoksuton sekä tuoksuherkille sopivat eteerisen öljyn tuoksuiset vaihtoehdot.

 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista