Muovin kierrätys Suomessa - miten muovit lajitellaan ja kierrätetään?

Muovinkeräys on tehostunut huimasti kotitalouksien pakkausmuovijätteen erilliskeräyksen aloitettua vuonna 2016 ja nykyään muovipakkaukset pystyy kierrättää ympäri vuoden heittämällä ne pakkausmuovien jätekeräykseen. Kaikki kierrätetyt muovipakkaukset joko kierrätetään uusiomuoviksi tai viedään sekajätteeseen poltettavaksi. Alla yksinkertaiset lajittelu ja kierrätysohjeet muovipakkausten kierrätykseen:

Mitä muovipakkaus keräykseen saa laittaa? 

  • Elintarvikkeiden tyhjät muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset⠀⠀
  • Tyhjät muoviset pesuaine-, sampoo- ja saippuapullot⠀⠀
  • Muovikassit, -pussit ja -kääreet⠀⠀
  • Tyhjät muovipullot, -kanisterit ja -purkit

Huomioitavaa:⠀

  • Huuhtaise tai pyykäise tyhkät pakkaukset tarvitaessa (sellainen puhaus riittää, josta ei aiheudu hajuhaittoja) – likaiset pakkaukset eritellään sekajätteeseen.
  • Irrota korkit ja kannet, se helpottaa pakkausten jatkojalostamista.⠀
  • Voit viedä muovit muovinkeräykseen muovikassissa, mutta älä solmi kassia kiinni.
  • Pakkausmuovikeräykseen ei saa laittaa PVC-muovista valmistettuja pakkauksia. Merkinnän tunnistaa kolmiosta, jonka sisällä on 3.
  • Muita kuin pakkauksia, esim. kovamuoviset lelut, keittiötarvikkeet, hammasharjat tai kastelukannut, ei saa laittaa muovipakkaus keräykseen, vaan ne laitetaan sekajäteastiaan tai viedään Sortti-asemien muovin keräykseen.

Miksi muovinkeräykseen saa laittaa pelkästään muovipakkauksia?

Syynä on lainsäädäntö; tuotteiden muovipakkaukset kuuluvat tuottajavastuun piiriin. Tuotteiden valmistajilla ja maahantuojilla on siis velvollisuus järjestää pakkausten jätehuolto, keräys ja kierrätys. Toistaiseksi ainoastaan muovipakkauksille on olemassa jätehuoltoon koskeva erillislainsäädäntöä. Eli kovamuovisia tuotteita ei haluta keräykseen, koska niiden pakkaajat eivät maksa keräyksestä. 

Lisäksi muovia on montaa eri laatua ja jotta muovia pystyy kierrättää tehokkaasti tarvitaan tasainen virta samaa muovilaatua. Kovat muoviesineet koostuvat usein monesta eri muovista ja niissä saattaa olla lisäksi PVC-muovia ja ei-muovisia (esim metallisia) osia, jotka vaikeuttavat kierrätystä.

Lisätietoa löytyy esim.YLE:n artikkelista.

Kuinka kovamuoviset tavarat kierrätetään?

Vuodesta 2018 lähtien Suomessa järjestetään vuosittain 5. päivä kesäkuuta Ämpäristöteko muovinkierrätystapahtuma kovamuovisille tuotteille. Lisätietoja tempauksesta löytyy edellisestä blogikirjoituksesta.

Lisätietoa muovipakkausten lajitteluun löytyy HSY:n sivuilta.

Koska muovituotteet hävitetään sekajätteeseen, on hyvä harkita kovien muovien korvaamista kierrätettävistä materiaaleista valmistetuilla vaihtoehdoilla, kuten lasista ja metallista valmistettuja tuotteita. Valikoimastamme löytyy runsaasti vaihtoehtoisia tuotteita muovisille, tervetuloa selaamaan valikoimaa! 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista