Toimitus alk. 4,90€ - Ilmainen yli 100€ tilauksille - Tuotteet saapuvat 1-3 arkipäivän kuluessa

Muovin kierrätys Suomessa - miten muovit lajitellaan ja kierrätetään?

Hyvästi turha muovijäte! Muovinkeräys on tehostunut huimasti kotitalouksien pakkausmuovijätteen erilliskeräyksen aloitettua vuonna 2016 ja nykyään muovipakkaukset pystyy kierrättää ympäri vuoden heittämällä ne pakkausmuovien jätekeräykseen. Kaikki kierrätetyt muovipakkaukset joko kierrätetään uusiomuoviksi tai viedään sekajätteeseen poltettavaksi. Alla yksinkertaiset lajittelu ja kierrätysohjeet muovipakkausten kierrätykseen:

Mitä muovipakkaus keräykseen saa laittaa? 

  • Elintarvikkeiden tyhjät muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset⠀⠀
  • Tyhjät muoviset pesuaine-, sampoo- ja saippuapullot⠀⠀
  • Muovikassit, -pussit ja -kääreet⠀⠀
  • Tyhjät muovipullot, -kanisterit ja -purkit, mieluiten litistettynä⠀⠀⠀

Huomioitavaa:⠀

  • Huuhtaise tai pyykäise tyhkät pakkaukset tarvitaessa (sellainen puhaus riittää, josta ei aiheudu hauhaittoja) – likaiset pakkaukset eritellään sekajätteeseen⠀⠀
  • Irrota korkit ja kannet, se helpottaa pakkausten jatkojalostamista⠀⠀
  • Pakkausmuovikeräykseen ei saa laittaa PVC-muovista valmistettuja pakkauksia. Merkinnän tunnistaa kolmiosta, jonka sisällä on 3
  • Muita kuin pakkauksia, esim. kovamuoviset lelut, keittiötarvikkeet, hammasharjat tai kastelukannut, ei saa laittaa muovipakkaus keräykseen, vaan ne laitetaan sekajäteastiaan.

Miksi muovinkeräykseen saa laittaa pelkästään muovipakkauksia?

Syynä on lainsäädäntö; tuotteiden muovipakkaukset kuuluvat tuottajavastuun piiriin. Tuotteiden valmistajilla ja maahantuojilla on siis velvollisuus järjestää pakkausten jätehuolto, keräys ja kierrätys. Toistaiseksi ainoastaan muovipakkauksille on olemassa jätehuoltoon koskeva erillislainsäädäntöä. Eli kovamuovisia tuotteita ei haluta keräykseen, koska niiden pakkaajat eivät maksa keräyksestä. 

Lisäksi muovia on montaa eri laatua ja jotta muovia pystyy kierrättää tehokkaasti tarvitaan tasainen virta samaa muovilaatua. Kovat muoviesineet koostuvat usein monesta eri muovista ja niissä saattaa olla lisäksi PVC-muovia ja ei-muovisia (esim metallisia) osia, jotka vaikeuttavat kierrätystä.

Lisätietoa löytyy esim.YLE:n artikkelista.

Kuinka kovamuoviset tavarat kierrätetään?

Vuodesta 2018 lähtien Suomessa järjestetään vuosittain 5. päivä kesäkuuta Ämpäristöteko muovinkierrätystapahtuma kovamuovisille tuotteille. Lisätietoja tempauksesta löytyy edellisestä blogikirjoituksesta.

Lisätietoa muovipakkausten lajitteluun löytyy HSY:n sivuilta.

Koska muovituotteet hävitetään sekajätteeseen - ja sekajätteen poltto lämmittää ilmakehää - yksi tapa välttää tätä on suosia muovittomia, luonnollisia ja biohajoavia tuotteita, jotka hävitetään biojätteeseen. Verkkokaupastamme löytyy vaihtoehtoisia tuotteita muovittomille. Tervetuloa selaamaan muovitonta valikoimaa!

Jätä kommentti

Nimi .
.
Viesti .

Kommentit hyväksytään ennen kuin ne julkaistaan