Plastic Free Picks on mukana Ostavastuullisesti.fi -sivustolla

Vastuullisuusmuotoilutoimisto Infine avaa uuden vastuullisen ostamisen sivuston ostavastuullisesti.fi 23. marraskuuta, ja Plastic Free Picksillä on ilo olla mukana sivustolla! Tavoitteena on tuoda yhteen kestävämpää elämää tavoittelevat suomalaiset ja vastuullisia tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset. Hankkeen yhteiskunnallisina kumppaneina toimivat Sitra, Keskuskauppakamari, UN Global Compact, Finix ja Perho Liiketalousopisto.

 

ostavastuullisesti.fi

Ostavastuullisesti.fi yhdistää yritykset, kuluttajat ja yhteiskunnalliset toimijat

Ostavastuullisesti.fi -sivusto kokoaa yhteen ihmiset, jotka haluavat tehdä kestävämpiä valintoja sekä yritysten vastuullisesti tuotetut tuotteet ja palvelut. Tavoitteena on kasvattaa kestävämpien valintojen markkinaa, jolloin myös kuluttajien valinnanmahdollisuudet kasvavat. Sivusto ei ole itsessään verkkokauppa, vaan jokaisella tuotesivulla on linkki, josta pääsee yrityksen valitsemaan ostopaikkaan tai löytää tiedon jälleenmyyjistä. Tuotekategoroita on lanseerausvaiheessa viisi ja ne liittyvät kuluttajien päivittäisiin valintoihin, kuten ruokaan, asumiseen ja liikkumiseen. 

Vastuullisuuspaneeli on ketterä tapa arvioida tuotteen kestävyys

Sivustolle pääsevät tuotteet valitaan vastuullisuuden ja kestävyyden asiantuntijoista koostuvan Vastuullisuuspaneelin tekemän kuratoinnin perusteella. Kuratoinnissa arvioidaan, onko jokin tuote kestävämpi valinta suhteessa verrokkituotteisiin ja edistääkö se kestävää elämäntapaa. Kuratointi perustuu tuotteista tai palveluista annettuihin julkisiin tietoihin ja se tehdään aina vuodeksi kerrallaan.

Vastuullisuuspaneeliin kuuluvat professori ​Minna Halme​ (Aalto-yliopisto), professori, Jyri Seppälä​ (Suomen Ympäristökeskus, Kansallinen Ilmastopaneeli), tohtorikandidaatti ​Antti Majav​a (BIOS-tutkimusyksikkö), opetusneuvos ​Anne Liimatainen​ (Opetushallitus) sekä Kestävä arki -projektin vetäjä ​Markus Terho ​(Sitra). Asiantuntijapaneeli ei työskentele Infinessä eikä saa työstään rahallista korvausta.

Ostavastuullisesti.fi -sivustolla käydessään kuluttaja voi siis luottaa siihen, että siellä esitellyt tuotteet ja palvelut edistävät kestävää elämäntapaa. Vastuullisuuspaneelin kuratoinnissa huomioidaan mm.

  • ilmastonmuutoksen torjuminen
  • ympäristöjalanjäljen vähentäminen
  • työntekijöiden oikeuksien kunnoittaminen
  • ihmisoikeuksien toteutuminen
  • ja hyvän liiketoimintaetiikan noudattaminen. 

 

ostavastuullisesti.fi

3,5 % väestöstä riittää aikaansaamaan muutoksen

Erica Chenowethin ja Maria J. Stephanin Why Civil Resistance works -kirjan (2012) mukaan jokainen liike, jonka taakse on saatu 3,5 % väestöstä, on saanut aikaan yhteiskunnallisen muutoksen. Infinen tavoitteena on saada 3,5 % kansasta eli 192 500 suomalaista tekemään vastuullisen ostamisen lupaus vuoden 2021 loppuun mennessä.

Minä lupaan ostaa vastuullisesti -kampanja herättelee ihmisiä tarkastelemaan suhdettaan kuluttamiseen ja kannustaa tekemään henkilökohtaisen kestävämmän kuluttamisen lupauksen. Lupauksen voi tehdä allekirjoittamalla lomakkeen ostavastuullisesti.fi-sivustolla, jolloin jokainen samaistuttava pieni tai suuri lupaus inspiroi muita.

Etulinjassa kestävän kuluttamisen lupauksensa antavat tunnetut vaikuttajat, jotka kertovat suhteestaan vastuullisuuteen sekä kirittävät lupaustavoitteen saavuttamista omilla personoiduilla lupauksillaan. Kampanjaan on haastettu mukaan mm. julkkiksia, professoreita, muusikoita, somevaikuttajia ja toimitusjohtajia. Mukana on yli 40 somevaikuttajaa, joiden kautta tavoitetaan lähes 700 000 suomalaista. Myös Plastic Free Picks on antanut kestävän kuluttamisen lupauksensa.

Kuka ylläpitää ostavastuullisesti.fi sivustoa?

Sivustoa ylläpitää suomalainen vastuullisuusmuotoilutoimisto ​Infine​, jonka tekijät myös omistavat yrityksen. Infine on koonnut asiantuntijapaneelin, joka kuratoi sivustolle tulevat tuotteet ja palvelut. Vastuullisuusmuotoilutoimisto Infinen missio on luoda markkina markkinaan kirittämällä kestävän tuoteja palvelumarkkinan syntymistä markkinatalouden keinoin. Muutos tapahtuu helpottamalla kuluttajien kestävien ostopäätösten tekemistä. OstavastuulIisesti.fi on väline, jonka avulla jokainen voi tehdä pieniä säätöjä omiin kulutustottumuksiinsa ja olla osa suurempaa muutosta.

Hankkimalla tuotteita tai palveluita kuratoidusta valikoimastamme todelliseen
tarpeeseen, voi todella vaikuttaa. Vaikuttamisen tasoja on useita: voit vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeesi tai inspiroida lähipiiriäsi tekemään kestävämpiä valintoja, mutta kulutusvalinnoillasi voit myös antaa viestin tuotteita ja palveluita tarjoaville yrityksille, että kestävämmille valinnoille on kysyntää.

Lue lisää ostavastuullisesti.fi -sivustosta täältä.

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista