Zero waste vinkit turhan muovijätteen vähentämiseksi

Onko sinulla tavoitteena kertakäyttöisen muovin ja jätteen vähentäminen? Zero Waste ohjenuoralla pääset alkuun kestävämpien elämäntapojen omaksumisessa. Olemme luetelleet blogikirjoituksen lopussa muutamat helpot Zero Waste vinkit, joilla pääset alkuun!

Mikä on Zero Waste?

Zero Waste ajattelulla pyritään tuottamaan mahdollisimman vähän jätettä ja tavoittelemaan kestävämpää elämäntapaa. Zero Waste elämäntapaa toteutetaan alla olevan ohjenuoran mukaisesti:

 • KIELTÄYDY: Kysy itseltäsi, tarvitsetko todella tätä tavaraa?⁠
 • KARSI: Jos et pysty kieltäytymään, karsi tarpeettomia tavaroita myymällä, kierrättämällä tai lahjoittamalla ne.⠀⠀
 • KÄYTÄ UUDELLEEN: Pyri käyttämään tarpeellisia tavaroita mahdollisimman useaan otteeseen ja suosi kestotuotteita.
 • KIERRÄTÄ: Kun tavaran elinikä tulee vastaan, eikä sitä pysty enää korjaamaan, kierrätä! 
 • KOMPOSTOI: Kaikki muu kompostoidaan.

Miksi Zero Waste?

Muovi ei ole yksinään ongelma, vaan se tapa kuinka sitä käytetään. Muovia käytetään erityisesti kertakäyttötuotteissa ja kertakäyttöisyys on ongelman ytimessä. Yli 40% muovista käytetään vain kerran ja sitten heitetään pois. Mitä enemmän jätettä syntyy, sitä enemmän energiaa käytämme. Se on ikävä noidankehä. 

Maapallomme ei myöskään kestä nykyistä kulutustahtiamme ja lisääntyvää materiaalien käyttöä. Tällä hetkellä suomalaiset kuluttaa luonnonvaroja jopa 3,8 maapallon edestä. Jätteen määrän vähentäminen ja tavaroiden uudelleenkäyttö vähentävät tarvetta käyttää neitseellisiä luonnonvaroja ja hillitsee niiden käytöstä muodostuvia ympäristövaikutuksia. Yksi toimenpide jätteen ja kertakäyttötuotteiden kulutuksen vähentämiseksi on suosia uudelleenkäytettäviä ja pitkäikäisiä kestotuotteita. Toinen Zero Waste elämäntavan ohjenuora on panostaa kierrätykseen. Suosi semmoisia tuotteita, joita pystyy kierrättämään.

Zero Waste vinkit kertakäyttöisen muovin ja jätteen vähentämiseksi

 1. Ensinnäkin, kuluta vähemmän! Tarkastele omia kulutustottumuksiasi ja suosi tietoisempia ja vastuullisempia valintoja. Ota Zero Wasten ohjenuora käyttöön: kieltäydy, karsi ja käytä uudelleen. Uuden ostamisen sijaan osta käytettynä, lainaa, vuokraa tai korjaa. Kun on ostettava, suosi kestotuotteita.
 2. Käytä uudelleenkäytettävää mehiläisvahakäärettä elmukelmun ja folion korvikkeena.
 3. Suosi luonnonkosmetiikkaa välttääksesi mikromuovia. Esimerkiksi, pese hiuksesi luonnollisella palashampoolla ja hoitoainepalalla. Puhdista vartalosi sekä käytä sheivaukseen luonnollisia palasaippuoita. Kuori iho silkkisen pehmeäksi luonnollisista ainesosista valmistetuilla kuorinnoilla. Suosimalla luonnonkosmetiikkaa ennaltaehkäiset mikromuovin ja muiden keinotekoisten kemikaalien valumista vesistöihin. Meidän valikoimastamme löydät kaiken luonnonkosmetiikan myös muovittomissa pakkauksissa.
 4. Ota kestokassit ja kestohedelmäpussit mukaan ostosreissuille. Heitä siis hyvästit kauppojen muovisille kertakäyttöpusseille pakkaamalla elintarvikkeet kestopusseihin. 
 5. Vaihda kertakäyttöiset tampoonit ja siteet uudelleenkäytettävään kuukuppiin ja kestositeisiin.
 6. Vaihda kestävään ja kierrätettävään Safety Razoriin. Tavanomaisten sheivereiden vaihtopäät on hävitettävä sekajätteeseen, sillä niiden sisältämä muovi ja metalli ei pystytä erottamaan toisistaan kierrätyksessä. Safety Razorin terät kierrätetään pienmetallikeräykseen eikä niiden kierrätys luo materiaalihävikkiä.
 7. Vältä muovisia kertakäyttöpillejä ja kannusta liikkeitä luopumaan niistä tai vaihtamaan ne muovittomiin vaihtoehtoihin.
 8. Ota käyttöön kestopullo. Tutkimuksien mukaan muovipullojen korkeista irtoaa mikromuovia juomaan. Ja muutenkin, miksi ostaa kaupasta vesipullon kun voit hörppiä suomen puhdasta vettä omasta.
 9. Käytä siivoussaippuapalaa siivoukseen ja tiskaukseen. Palasaippua on erittäin riittoisa, joten pystyt korvaamaan sillä 2-3 nestemäistä tiski-/pesuainetta. Lisäksi säästät vettä, sillä tuotantoprosessissa on käytetty sitä hyvin vähän ja sen kuljetuskin on ekologisempaa viedessä vähemmän tilaa.

Valikoimamme koostuu pääosin kestotuotteista, jotka on suunniteltu kestämään pidempää käyttöä kertakäyttöisyyden sijaan. Tuotteissa suositaan myös kompostiin soveltuvia ainesosia ja kierrätettäviä materiaaleja kovan muovin sijasta. Meille on myös tärkeätä, että ostaa vaan tarpeeseen. Joten, mikäli kotona on käytössä käyttökelpoinen muovinen tavara, käytä se loppuun ennen uuteen kestotuotteeseen siirtymistä.

Esittelemme myös kestäviä vaihtoehtoja kertakäyttökulttuurille Instagram sekä Facebook tileillämme, joten käy seuraamassa meitä! Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös vinkkejä kestävämpään elämiseen (löytyy sivun lopussa).

 

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista