Toimitus alk. 4,90€ - Ilmainen yli 100€ tilauksille - Tuotteet saapuvat 1-3 arkipäivän kuluessa

Zero waste vinkit muovin vähentämiseksi - Muoviton Maaliskuu 2020

Onko sinulla tavoitteena muovin ja jätteen vähentäminen? Muoviton Maaliskuu on tuloillaan ja nyt on erinomainen tilaisuus tarkastella omaa muovin käyttöä. Niille, joille tempaus ei ole vielä tuttu, Muovittoman Maaliskuun tarkoituksena on herätellä tarkastelemaan kertakäyttöisen muovin kulutusta ja löytää tapoja vähentää muovin käyttöä maaliskuun ajan. Tempauksen kunniaksi olemme luetelleet blogikirjoituksen lopussa muutamat helpot Zero Waste vinkit, joilla pääset alkuun.

Kaksi vaaleaa kestohedelmäpussia ja ruokaa

Mutta ensiksi, miksi muovin käyttöä kannattaa edes vähentää? Muovin kulutus on ollut jatkuvassa kasvussa, esim. keskiverto ihminen käyttää nykyään 20 kertaa enemmän muovia kuin 70 vuotta sitten. Vain 14% maailman muoveista kuitenkin kerätään ja kierrätetään, joten suuri osa joutuu kaatopaikoille, ympäristöön sekä valtameriin. Mikäli jatkamme tätä kulutustahtia, muovia voi olla valtamerissämme enemmän kuin kaloja vuoteen 2050 mennessä. Pelottavaa, eikö vain?

Muovin ongelmallisuus johtuu monesta syystä, alla muutama:

 • Muovia valmistetaan maaöljystä, joka tuottaa hiilidioksiidipäästöjä. Lisäksi, maaöljyä on maapallolla rajallisesti.
 • Monet muovit irrottavat ihmisten terveydelle vaarallisia myrkkyjä. Esimerkiksi, BPA todistetusti häiriköi ihmisen hormonitoimintaa ja ftalaattien epäillään vaikuttavan mm. miesten hedelmällisyyteen.
 • Muovista irtoaa mikromuovia, joka valuu vesistöihin ja luontoon sekä toimii kuljetusalustana muille myrkyille. Vesistöihin valuvat mikromuovit joutuvat usein eläinten ravintoaineeksi, jonka takia mikromuovit voivat päätyä takaisin ihmisiin syötäessä syötäessä mereneläviä tai kalaa. WWF:n mukaan ihmisen elimistöön päätyy jopa pankkikortin verran mikromuovia viikossa! Mikromuovin suurimmat lähteet ovat mm. autojen renkaat, mikromuovia sisältävät kosmetiikkatuotteet sekä keinokuituvaatteet. Vielä emme kuitenkaan tiedä mikromuovien vaikutuksista ihmisten terveyteen.
 • Muovin kierrätys on maailmalla vielä alkeellista, joka johtaa ympäristön sekä valtamerien roskaantumiseen. Vesistöjen eläimet erehtyvät luulemaan muovia ravinnoksi, johon ne lopulta kuolevat nälkään vatsa täynnä muovia.
 • Suomen muovinkierrätys on onneksi kehittynyt huimaa vauhtia, jonka vuoksi emme kärsi samanmittaisesta roskaamisongelmasta kuin esimerkiksi kehittyvät maat. Muovin kierrätettävyys on kuitenkin vielä heikompaa moneen muuhun materiaaliin verrattuna, esimerkiksi muovisesta elintarvikepakkauksesta ei vielä saada uutta pakkausta, vaan siitä tehdään kukkaruukku tai putki. Suomen muovinkeräys on myös tarkoitettu pelkästään muovipakkauksille, joten kova muoviset tuotteet, kuten ämpärit ja hammasharjat, eivät kuulu muovin keräykseen. Lisätietoa kovan muovin kierrätyksestä löytyy meidän aiemmasta blogikirjoituksestamme täältä ja lisätietoa Suomen muovin kierrätyksestä löytyy täältä.

Muoviroskaa rannalla

Kuinka sinä voit vähentää muovijätteesi määrää? Olemme luetelleet alle yhdeksän helppoa Zero Waste vinkkiä muovijätteen vähentämiseksi:

 1. Ensinäkin, kuluta vähemmän! Tarkastele omia kulutustottumuksiasi ja suosi tietoisempia ja vastuullisempia valintoja. Ota Zero Wasten ohjenuora käyttöön: kieltäydy, karsi ja käytä uudelleen. Uuden ostamisen sijaan osta käytettynä, lainaa, vuokraa tai korjaa. Kun on ostettava, suosi kestotuotteita. Pääset selailemaan kaikkia muovittomia Zero Waste kestotuotteita täältä.
 2. Suosi luonnonkuitusia vaatteita. Pestäessä keinokuituisia vaatteita, pistä vaatekappaleet mikromuovia keräävään Guppyfriend pesupussiin.
 3. Käytä uudelleenkäytettävää mehiläisvahakäärettä elmukelmun ja folion korvikkeena.
 4. Suosi luonnonkosmetiikkaa välttääksesi mikromuovia. Esimerkiksi, pese hiuksesi luonnollisella palashampoolla ja hoitoainepalalla. Puhdista vartalosi sekä käytä sheivaukseen luonnollisia palasaippuoita. Kuori iho silkkisen pehmeäksi luonnollisista ainesosista valmistetuilla kuorinnoilla. Suosimalla luonnonkosmetiikkaa ennaltaehkäiset mikromuovin ja muiden keinotekoisten kemikaalien valumista vesistöihin. Meidän valikoimastamme löydät kaiken luonnonkosmetiikan muovittomissa pakkauksissa!
 5. Ota kestokassit ja kestohedelmäpussit mukaan ostosreissuille. Heitä hyvästit kauppojen muovisille kertakäyttöpusseille pakkaamalla elintarvikkeet puuvillaisiin kestopusseihin. Nykyään kaupat on tottunut omien kestopussien käyttöön.
 6. Nouda take away annokset omaan eväsrasiaan. Vältä take away kuljetuksia, sillä annokset pakataan usein muoviseen tai styroksiseen kertakäyttörasiaan.
 7. Vältä muovisia kertakäyttöpillejä ja kannusta liikkeitä luopumaan niistä tai vaihtamaan ne muovittomiin vaihtoehtoihin.
 8. Ota käyttöön kestopullo. Tutkimuksien mukaan muovipullojen korkeista irtoaa mikromuovia juomaan. Ja muutenkin, miksi ostaa kaupasta vesipullon kun voit hörppiä suomen puhdasta vettä omasta.
 9. Ota kahvi mukaan kestokuppiin. Monesta kahvilasta saa jopa alennusta omalla mukilla!

Kaksi pakattua mehiläisvahakäärettä pöydällä ja päärynä

Muovista on tullut oletusvalinta, joten sen välttäminen on vaikeaa, ja samalla kestävempien vaihtoehtoiden löytäminen on vaatinut salapoliisityötä. Sen vuoksi päätimme toimia avaamalla verkkokauppamme www.plasticfreepicks.fi, jonka tarkoituksena on tarjota muovittomia ja kestäviä vaihtoehtoisvalintoja helposti. Tervetuloa siis selailemaan valikoimaamme Muovittoman Maaliskuun tueksi.

Esittelemme myös tämän kuukauden aikana muovittomia valintoja sekä kestäviä vaihtoehtoja kertakäyttökulttuurille Instagram sekä Facebook tileillämme, joten käy seuraamassa meitä! Tilaamalla uutiskirjeemme saat myös vinkkejä kestävämpään elämiseen (löytyy sivun lopussa).

EU:n tavoitteena on kieltää kertakäyttöiset muovit, joten Muoviton Maaliskuun kaltainen haaste voi auttaa tämän tavoitteen toteutumisessa. Jokaisella pienellä korjausliikkeellä on suuremmassa mittakaavassa iso vaikutus. Haasta siis itseäsi ja tule mukaan kokeilemaan muovitonta elämistä maaliskuun ajan!

Lähteet:

World Economic Forum 2016

United States Environmental Protection Agency

United Nations Sustainable Development Goals

Jätä kommentti

Nimi .
.
Viesti .

Kommentit hyväksytään ennen kuin ne julkaistaan