We ship to Finland and all EU countries, if you are from outside, please contact us.

Environmental work - put hard plastic items for recycling! (bucket making day)

Bucket work

Every year on 5 June, World Environment Day is celebrated, Finland uses this day for the recycling of hard plastics.

In Finland, plastic food packaging can be recycled in everyday life by leaving it at household waste packaging collection points. According to guidelines, hard plastic items must not be placed into these waste containers. That's why on this day there is an annual hard plastic collection day!

So collect your broken and unnecessary hard plastic products (buckets, boxes, broken toys, etc.) and find your nearest collection point (locations for 2019 here). Before recycling, rinse or wipe the products clean and remove any non-plastic parts, for example metal parts. Recycle unnecessary and broken hard plastic items and give them a new life as  recycled plastic products or energy.

Get around and share your eCommerce with # bucketwork

More on this muovikuuluukiertoon.fi page by Page. You can also find information about plastic here!


2  comments

 • Erittäin hyvia kysymyksiä! Kovamuovi ei välttämättä viittaa että tuote on kertamuovia. Esimerkiksi muoviastiat, -rasiat ja -lelut ovat valmistettu usein polystyreenista, joka on kestomuovilaatu, ja hammasharjat polyamidista, joka on myös kestomuovilaatu. Muita kestomuovilaatuja ovat mm. polypropeeni (taloustavarat, rakennustuotteet, auton osat), polykarbonaatti (aurinkolasien linssit, CD-levyt) ja polyvinyylidifluoridi (mikrosirut, putker, venttiilit, laakerit). Kestomuovit voivat siis olla myös kovia ja iskunkestäviä.

  Kertamuovilaadut ovat polyesteri, fenolimuovit, epoksit ja polyuretaani. Näistä valmistetaan vaatteita, kalvoja, pinnoitteita, veneitä, vaahtomuovia ym. Joten jos ämpäristöteko päivänä kierrätetyt tuotteet sisältävät näitä muovilaatuja, tavarat menevät polttoon energiaksi.

  Suosittelen siis kierrättämään vuosittain rikkinäiset ja tarpeettomat kovamuovitavarat (jos ne ovat siis täysin käyttökelvottoima) esim. ämpärit, kastelukannut, pulkat, lasten lelut, pakasterasiat jne.

  Lisätietoa kesto- ja kertamuoveista löytyy mm. seuraavien linkkien takaa:
  https://www.plastics.fi/fin/muovitieto/muovit/muovien_luokitus/
  https://muovia.fi/blog/yleistietoa_muoveista/
  https://fi.wikipedia.org/wiki/Muovi

  Plastic Free Picks
 • Moi! Käyttämänne termi kovamuovi tarkoittaa ilmeisesti kertamuovia? Miten niistä voi tulla uusiomuovitavaraa kun kertamuovia ei voida uudestaan muotoilla sen kovettumisreaktion takia?

  Milla Jutila

Leave a comment

Name .
.
Message .

Please note, comments must be approved before they are published